A prosztatagyulladás típusai és tünetei

A prosztatagyulladás a prosztata mirigy gyulladása, amely felelős a sperma összetételéért és viszkozitásáért, azazaz ember termékenyedési képességére. A szerv gyulladása rontja a váladék termelését (prosztata juice), megjelenik a fájdalom, a vizeletürítés romlik, az erekció gyengül.

a prosztatagyulladás diagnózisa férfiakban a kép szerint

A prosztatagyulladás egyre fiatalabb

Korábban azt hitték, hogy a prosztatagyulladás az idősek betegsége. Talán az volt. De most főleg fiatal férfiak fordulnak az urológushoz a prosztatagyulladás tüneteivel. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a prosztatagyulladás kialakulásának számos oka van, és a legtöbbjüket csak a szexuálisan aktív emberek veszélyeztetik.

Az orvosi statisztikák szerint a prosztatagyulladás tünetei a 40 év alatti férfiak 40% -ában jelentkeznek. Az 50 év feletti férfiaknál az előfordulás eléri az 50% -ot. Minden harmadik férfiban a betegség krónikussá válik a kezelés hiánya vagy a hiányos kezelés miatt.

A prosztatagyulladás okai

Bármilyen gyulladás a testben, beleértve a prosztata mirigyét is, két okból következhet be: fertőzés és külső befolyás. Ezért a prosztatagyulladás minden oka 2 nagy csoportra osztható: fertőző és nem fertőző.

Fertőző:

 1. Szexuális bakteriális fertőzések.A chlamydia, a trichomoniasis, a gonorrhoea és más, a nemi aktus során átterjedő kórokozók gyulladást okozva mirigybe jutnak.
 2. Vírusfertőzések.Papillomavírus, herpesz, influenza, rubeola - a kórokozók gyulladást váltanak ki, amely gyorsan krónikus formába áramlik. A fertőzés hematogén módon (a véren keresztül), vagy - mint a HPV esetében - szexuális úton történik.
 3. Gombás fertőzések.A candidiasis esetén a mikroorganizmusok behatolnak a húgycsőbe. A megbetegedés kockázata nagyobb, ha a férfi nemrégiben antibiotikumot szedett.
 4. Gyakori fertőzések.A Staphylococcus aureus, az enterococcus és más, bronchitist, pyelonephritist és más súlyos betegségeket okozó kórokozók szintén kiválthatják a prosztatagyulladást. Például Koch tuberkulózbacillusa vagy E. coli gyulladást okozhat. A kórokozók hematogén módon - a véren keresztül, egyik fertőzött szervről a másikra - behatolnak a mirigybe. Akkor is prosztatagyulladást kaphat, ha kezeletlen szuvasodása van.

A nem fertőzőek közé tartoznak:

 1. Sérülés, kár.A húgyutak idegének műtét vagy trauma okozta károsodása hozzájárul a prosztatagyulladáshoz.
 2. Immun, endokrin és neurológiai rendellenességek (ideg befogása).
 3. Gyakori hipotermia.Téli szórakozás - sajttorta és korcsolyázás termikus fehérnemű nélkül - közvetlen út a prosztatagyulladás tüneteit mutató urológushoz. A hideg vízben való fürdés is oda vezet.
 • A vizelet bejutásával járó gyulladás és ejakuláció a prosztata csatornákba.
 1. Mozgásszegény életmód.A fizikai bemelegítés nélküli ülés szokása a kis medence vérének stagnálásához és a prosztata károsodásához vezet.
 2. Szabálytalan nemi élet.Az eredmény a prosztata folyadék stagnálása és a szerv gyulladása.

Természetesen nem minden fogszuvasodást szenvedő férfit fenyeget a prosztatagyulladás. A megbetegedés valószínűsége csak gyenge immunitás esetén magas.

A prosztatagyulladás kialakulását elősegítő tényezők:

 • gyakori előfordulás;
 • feszültség;
 • rossz környezeti körülmények között él;
 • szegényes táplálkozás;
 • rossz szokások;
 • alváshiány.

A prosztatagyulladás típusai

A prosztatagyulladásnak 4 fő típusa van: akut, krónikus bakteriális, krónikus abakteriális és prosztatodinia. A formák különböznek a tünetek súlyosságában és lefolyásában.

A szexuális diszfunkció a prosztatagyulladás hátterében minden második férfiban előfordul, a betegek panaszkodnak az erekció romlásáról és a libidó csökkenéséről.

A betegség nemcsak a nemi élet problémáit okozza. Vizelési rendellenességekkel és krónikus fájdalom szindrómával jár (fájdalmas érzések a medencében, a hátban, az ízületekben).

A prosztatagyulladás modern osztályozása és tünetei:

 • I. Akut bakteriális prosztatagyulladás.Ritka, csak az esetek 5% -ában fordul elő. Ennek oka a húgyúti fertőzések emelkedése. A patológia krónikus formává válhat - krónikus bakteriális prosztatagyulladás. Az akut prosztatagyulladás tünetei jól kifejezhetők: láz, fájdalom az ágyékban, sugárzik a keresztcsont, a pénisz vagy a végbél régiójába, és akkor is előfordul, amikor a nemi szervek érződnek. Feltűnő tünet a vizeléssel kapcsolatos problémák.
 • II. Krónikus bakteriális prosztatagyulladás.Ritkán diagnosztizálják. Provokálja a húgyúti fertőzések visszaesését. A patológia tünetei: az erekció gyengülése, kellemetlen érzés a közösülés, a vizelés és a bélmozgás során. Égés és viszketés a perineumban. Súlyosság a nemi szervek területén.
 • III. Krónikus kismedencei fájdalom szindróma(krónikus prosztatagyulladás). A leggyakoribb forma (több mint 90%). Korábban a patológiát abakteriális prosztatagyulladásnak nevezték, mivel ebbe a csoportba tartoznak a nem fertőző betegségek. A patológia egyik jellemzője az urológiai fájdalom jelenléte. A csoport nem tartalmazza az onkológiai és neurológiai elváltozásokat. Viszont IIIa kategóriákra oszlik - gyulladással jár (leukociták vannak a vizeletben és a prosztatából kenetet), IIIb - gyulladás nélkül.
 • IV. Krónikus prosztatagyulladás- mirigy krónikus gyulladása. A patológia tünetmentesen alakul ki, leggyakrabban a meddőség vizsgálata során vagy a PSA marker szintjének emelkedésének okait keresve fedezik fel a vérben. A szokásos kutatási séma a vizelet első, második részének összegyűjtése, prosztata levének előállítása és a harmadik vizelet bevétele. A biológiai anyag mikroszkópiája feltárja a gyulladást és annak helyét.

Hogyan lehet megkülönböztetni az akut és a krónikus prosztatagyulladást

Az akut prosztatagyulladás tünetei kifejezettek:

 • hirtelen fájdalom jelentkezik a perineumban, adható a hátnak, az ágyéknak;
 • a testhőmérséklet emelkedik;
 • a vizelés gyakoribbá válik, éjszaka a férfiak ötször tapasztalják a késztetéseket;
 • vizeléskor fájdalom érezhető, amelyet a bélmozgás súlyosbít;
 • a folyadékáram gyengül, megszakad a húgycső ödéma általi szorítása miatt;
 • vér jelen lehet a vizeletben;
 • nincs a hólyag kiürülésének érzése;
 • a mirigy megnagyobbodása - tapintáskor a gyulladt szerv terjedelmesebb és fájdalmasabb lesz.

Az akut prosztatagyulladás szövődményei nagyon veszélyesek:

 • akut vizelet-visszatartás, a teljes vizelési képtelenségig;
 • a prosztata mirigyének tályogja (tályog), a genny kiáradásával megrepedhet;
 • paraprostatitis (a környező szövetek is gyulladnak);
 • phlebitis (gyulladás) a vénás plexusban.

Krónikus prosztatagyulladás tünetei

 • fájdalom, kényelmetlenség az ágyékban, a herékben vagy a péniszben, sugárzik a hát alsó részébe, a végbélbe, az alsó hasba;
 • fokozott fájdalom az ejakulációban, vizelés, bélmozgás;
 • neuropátiás fájdalom;
 • vizeletinkontinencia vagy kibírhatatlanság, gyakori késztetés;
 • a vizelés közbeni nyomás szükségessége, a vizelet áramlása gyenge és szakaszos, oldalra mehet;
 • égő érzés a húgycsőben;
 • merevedési zavar és ejakulációs rendellenesség (esetleges vér a spermában);
 • az urogenitális szervek betegségei gyakoribbá és visszatérővé válnak;
 • a prosztata mirigy megnagyobbodott.

Kapcsolat más betegségekkel

A férfi nemi szervek anatómiája olyan, hogy a fertőzés könnyen átáramlik egyik szervről a másikra. A betegség az epididymis (epididymitis), a herékhólyagok (vesiculitis), a herék (orchitis) gyulladását okozhatja.

A heréből, a húgycsőből származó gyulladásos folyamat magasabbra emelkedhet, a prosztatába juthat.

Prostatitis és rák

A mirigy gyulladása tumorokkal jár. A jóindulatú és rosszindulatú daganatok kockázata az életkor előrehaladtával növekszik: a 80 éves betegeknél a prosztatarákot 16-szor gyakrabban diagnosztizálják, mint az 50 éves betegeknél.

Hogyan áramlik a duzzanat és a szennyeződés a rákba? Neoplazia akkor fordul elő, amikor az érés és a differenciálódás folyamata megszakad a sejtekben. A neoplázia, ha nem kezelik, daganattá alakul át.

A rák a korai szakaszban látens. Rektális vizsgálaton nehéz kimutatni. Ugyanakkor a prosztata mirigyének rosszindulatú daganatai gyakran megtalálhatók a férfi lakosság körében. Ez a fajta onkológia a második helyen áll a tüdőrák után.

Ne feledje, hogy a prosztatagyulladás tünetmentes lehet. Évente egyszer keresse fel urológusát vagy andrológusát megelőző célokra. Ha prosztatagyulladás tüneteit tapasztalja, azonnal keresse fel orvosát.