Krónikus prosztatagyulladás: tünetek és kezelés

A prosztataszövetben három vagy több hónapig megfigyelt gyulladásos folyamatokat krónikus prosztatagyulladásnak nevezik. A betegség hosszú lefolyása a krónikus stádium kezdetét ítéli meg. A statisztikák azt mutatják, hogy az akut és krónikus prosztatagyulladás gyakran fordul elő a bonyolult urethritis hátterében.

A krónikus prosztatagyulladás sajátossága, hogy az esetek 50-70% -ában a betegség nem jelentkezik kifejezett tünetekkel. Csak az esetek 20% -ában írnak le a betegek olyan jeleket, amelyek a prosztatagyulladás krónikus formájára utalnak. A többi férfi kategória csak jegyzeteket tartalmaza betegség közvetett tünetei, nem közvetlenül kapcsolódik a prosztatagyulladáshoz. Mind a fiatalok, sem a középkorú és idős férfiak nem mentesek a krónikus prosztatagyulladástól.

A prosztatagyulladásra hajlamosak azok, akik a fizikai aktivitás hiányát tapasztalják, ülőmunkát végeznek és szexuális absztinenciát gyakorolnak. Így a teherautó-sofőrök, akik idejük nagy részét a volán mögött töltik, negatív tényezők hatását tapasztalják: hipotermia és torlódás a kismedencei szervekben. A kontaktsportok és a súlyemelők képviselői hajlamosak a prosztataszövet mikrotraumáira. Az alacsony szexuális aktivitást mutató férfiak túszaivá válnak ennek a kellemetlen betegségnek a prosztata-váladék stagnálása miatt. A prosztata mirigyére hatnak, vérrel vagy nyirokfolyadékkal akut és krónikus prosztatagyulladást, különféle szexuális úton terjedő fertőzéseket okozva.

A krónikus prosztatagyulladás típusai és stádiumai

Az urológiai gyakorlatban a következőket különböztetik meg:A krónikus prosztatagyulladás formái:

 • Bakteriális.A betegség oka egy fertőzésben vagy patogén baktériumokban rejlik, amelyek behatoltak a prosztata mirigyébe. A leggyakoribb a chlamydia által okozott krónikus prosztatagyulladás. Ennek a formának a veszélye a lehetséges meddőségben rejlik, amely időben történő kezelés nélkül vár egy férfira.
 • Abakteriális.Nem fertőző jellegű krónikus prosztatagyulladás. A pontos ok diagnosztizálása meglehetősen problémás. Az ilyen prosztatagyulladás jellemzően egy ember prosztata anatómiai jellemzői miatt alakul ki. A szerv helytelen szerkezete fokozott nyomást gyakorol a húgycsőre, ami gyakori vizeletürítéshez vezet. Az autoimmun betegségek degeneratív elváltozásokat is okozhatnak a prosztataszövetben.
 • Pangó.Pangásos krónikus prosztatagyulladás akkor alakul ki, ha a prosztata nem ürül ki teljesen, és felesleges vértömeg képződik. A stagnálás gyulladásos választ hoz létre.
 • Állandó kismedencei fájdalom szindróma.Egy férfi állandó, szüntelen fájdalomra panaszkodik a perineális területen.
 • Tünetmentes.A krónikus prosztatagyulladás látens formában fordul elő, anélkül, hogy fájdalmat vagy kényelmetlenséget okozna, a gyulladás jelenléte ellenére.

A krónikus prosztatagyulladásnak megvannak a maga fejlődési szakaszai

 • Exudációs szakasz.Gyors magömlés és éles fájdalom a prosztatában.
 • Alternatív szakasz.A fájdalmas érzéseket kényelmetlenség, a nemi érintkezés idejének csökkenése és gyakori vizelés váltja fel.
 • Proliferáció szakasza.A WC-re való vágy gyakorisága megnövekszik, de problémák jelentkeznek a vizeletürítéssel.
 • A hegváltozások szakasza.Az egészséges prosztataszövet szklerózisa lép fel. A morfológiai átalakulások következtében a keresztcsont és a szemérem területén elnehezedés jelenik meg, a vizelet áramlása gyengül és a potencia csökken. Az orgazmus alatti érzések gyakran homályosak.

Okoz

 • Fertőzés. A prosztata mirigybe jutó kórokozó baktériumok forrása a vér és a nyirokerek. Az urológiai betegségek és a végbél gyulladása a prosztataszövet fertőzésének előfeltétele. )A fertőzés módszerei:
  • Csökkenő- a fertőzés a mikrobákat tartalmazó vizelettel együtt bejut a mirigybe.
  • Emelkedő— A prosztatába jutó mikrobák útja a húgycső külső nyílásától kezdődik.
 • A szervezet védekező funkcióinak csökkenése. A krónikus prosztatagyulladás egyik fő okozója a legyengült immunitás. Ezt elősegíti a hipotermia, a gyakori stresszes helyzetek, a helytelen táplálkozás és a rossz szokások. Amikor az immunitás csökken, a szervezet nyitottá válik a fertőzésekre, amelyek a prosztata gyulladását provokálják.
 • Rossz vérkeringés. Az ülő és mozgásszegény életmód szorosan összefügg a krónikus prosztatagyulladással. A férfi belső szervrendszerei a fizikai aktivitás hiányától szenvednek: endokrin, szív- és érrendszeri, idegrendszeri. A medencében a vér mikrocirkulációja romlik, ami a prosztatasejtek hipoxiáját eredményezi.
 • A rendszeres szexuális élet hiánya.Mind az intim élet megtagadása, mind a túlzott szexuális aktivitás prosztataproblémákhoz vezet. Sok erős szexuális alkatú férfi folytat erőteljes szexuális tevékenységet. A gyakori nemi érintkezéstől idegrendszerük kimerül, hormonális zavarok jelentkeznek, az erekció fokozatosan gyengül. A hiányos szexuális kapcsolat nagy károkat okoz a prosztata egészségében.
 • Krónikus prosztata sérülések. A prosztata lágy szövetei, amelyek gyakran ki vannak téve a túlzott stressz, remegés és vibráció miatti sérüléseknek, időnként begyulladhatnak.
 • Transzuretrális eljárásokegyidejű antibiotikum terápia nélkül prosztata fertőzést okozhat.
 • Húgycső katéter, amellyel a férfi egy ideig együtt kell élnie, szintén hozzájárul a prosztata fertőzéséhez.

A krónikus prosztatagyulladás tünetei

A prosztataszövet gyulladása krónikus prosztatagyulladásban

A krónikus prosztatagyulladás tünetei eltérőek. A krónikus prosztatagyulladás első jelei, amelyek felkeltik a figyelmet, a vizelési fájdalom és a szexuális funkció károsodása. Az intim szférában fellépő problémák általában arra kényszerítik az embert, hogy orvoshoz forduljon. Ha kellemetlen érzés és fájdalom a medence területénhárom hónapnál tovább nem enyhül, akkor nagy valószínűséggel krónikus prosztatagyulladásról beszélhetünk.

Leggyakrabban a fájdalom szindróma a perineális területre terjed, azonban a kellemetlen érzés a szemérem és az ágyék területén lokalizálható. Egy férfi fájdalomra panaszkodik a végbélnyílásban, a herezacskóban és a péniszmakkban. A fájdalom a lumbosacralis régióba sugárzik. A fájdalom támadásai a belső combokat is lefedhetik. Az egyik herében jelentkező fájdalom általában nem utal prosztatagyulladásra. Az ejakuláció utáni fájdalommal kapcsolatos panaszok a betegség krónikus lefolyására jellemzőek.

A krónikus prosztatagyulladás gyakori tünetei közé tartozik még a fokozott izzadás, a hidegérzet és a perineum remegése. Rossz keringés a medencében vezetheta bőrszín változásaira.

A prosztata gyulladásos folyamatának kronizálása tónusának megzavarásához vezet. Egyes esetekben prostatorrhoea alakul ki. Ezzel a patológiával a mirigy spontán szekréciója következik be, aminek nincs kapcsolata az izgalommal vagy az ejakulációval.

Krónikus prosztatagyulladás esetén a férfiak főként reggelente kis, gennyes vagy tiszta váladékozást észlelhetnek a péniszből. Néhány beteg fehér pelyheket vagy szálakat talál a vizeletében. Az előrehaladott kalkulusos prosztatagyulladás jele a vérnyomok jelenléte a spermában.

Sok beteg észleli a szexuális diszfunkció megjelenését, a libidó csökkenésével és a spontán erekció romlásával egyidejűleg. Érdemes megjegyezni, hogy a betegek többsége impotenciásnincs kritikus konnotációja. A krónikus prosztatagyulladás korai szakaszában a férfiak korai magömlést tapasztalnak, ami idővel nehézkessé válhat. Egyes betegek szex közbeni érzések intenzitásának csökkenéséről számolnak be. A vizeletürítési problémák leggyakrabban irritatív jellegűek.

A krónikus prosztatagyulladásban szenvedő férfi biológiai anyagának diagnosztizálása feltárja a prosztata szekréciójának mennyiségi és minőségi megsértését. Az ejakulátum paramétereinek morfológiai eltérései ritkán járnak együtt a férfi meddőséggel.

A remisszió során a legtöbb tünet enyhül, és a fájdalom csökken. Sok férfi megnyugszik, az öngyógyításnak tulajdonítja a helyzetet. Megfelelő terápia nélkül azonban a prosztatában lévő fertőző gócok fennmaradnak, és az exacerbáció időszakábana tünetek jelentősen rosszabbodnak, az alacsony fokú láz továbbra is fennáll.

A betegség diagnózisa

A krónikus prosztatagyulladás diagnosztizálása nem nehéz egy tapasztalt urológus számára. Itt a legnehezebb dolog a krónikus prosztatagyulladáshoz vezető valódi ok megállapítása.

A diagnózis megerősítésérehajtsa végre a következő eljárásokat:

 • Rektális vizsgálat ujjak segítségével.Digitális vizsgálatot végeznek a férfi első urológusi látogatása során. A prosztata hátsó része érintkezik a végbéllel, ami lehetővé teszi a prosztata állapotának felmérését, amikor ujját a végbélnyíláson keresztül vezetik be. A mirigy hátsó felületének tapintása lehetővé teszi a gyulladt szerv méretének és alakjának, valamint konzisztenciájának és fájdalmának meghatározását.
 • A prosztata szekréció mikroszkópos vizsgálata.A biológiai anyagok tanulmányozása során a laboratóriumi technikus megnövekedett leukociták számát észlelheti - ez a patogén baktériumok terjedését jelzi.
 • A mirigykiválasztás kultúrájaa táptalajról, a baktériumok típusáról és az antibiotikumokkal szembeni rezisztenciáról RIF és PCR módszerekkel.
 • Cisztoszkópia.Az endoszkópos képalkotó rendszer eszközét behelyezik a hólyag üregébe. Ez a krónikus prosztatagyulladás diagnosztikai módszere lehetővé teszi a rák, a hólyaggyulladás és a hólyagsérülések kizárását.
 • Ultrahang.Az akut prosztatagyulladás kezelésének megkezdése előtt az orvos ultrahangvizsgálatot írhat elő, hogy ne hagyja ki a szerv tályog képződését. A krónikus prosztatagyulladásban szenvedő férfiak esetében ultrahangvizsgálatot végeznek a kövek és ciszták kimutatására, valamint a húgycső nyomásának felmérésére. Ma már hatékonyabb a transzrektális ultrahang, melynek során szenzort helyeznek a végbélbe.
 • Uroflowmetriás diagnosztikai módszer.Ily módon a vizeletürítési folyamat mutatóit tanulmányozzák: a vizelet kiáramlásának időtartamát és sebességét. A 10-15 ml/s feletti sebesség a húgycső jó átjárhatóságát jelzi. Az ennél a normánál alacsonyabb mutatók a húgycső rossz átjárhatóságát jelzik, amelyet krónikus prosztatagyulladás okoz.

Krónikus prosztatagyulladás: kezelés

Minden klinikai eset megkövetelia kezelési rend egyéni kiválasztása. A terápiás modell kiválasztásakor figyelembe veszik a betegség okait, a lefolyás időtartamát és a súlyosbító tényezők jelenlétét.

Gyógyszeres kezelés:

 • Antibiotikumok. Az antibakteriális terápia csak abban az esetben javallt, ha a prosztata olyan bakteriális szerrel fertőződött meg, amelyet a prosztata váladékában vagy a vizeletben azonosítottak. A fluorokinolonok csoportjába tartozó antibiotikumokat írnak fel. A kezelés 2-8 hétig tart. Az antibakteriális kúra után gyakran a tünetek teljes mértéke megmarad, feltéve, hogy a fertőzési tényezőt megszüntették.
 • Alfa blokkolókférfiaknak írják fel a hólyagizmok hipertóniájának csökkentésére és az intrauretrális nyomás stabilizálására. Hatástalanok, ha a beteg izombeidegzése károsodott, és medencefenéki izomdisztrófiája van.
 • Nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek.Segítsen enyhíteni a fájdalom szindrómákat.
 • Szelektív antidepresszánsok.Férfiaknak írják fel érzelmi hátterük javítására, a szorongás és az önbizalom enyhítésére.
 • Hormonális gyógyszerek.Az antiandrogének és androgének a hormonszint beállítására szolgálnak.
 • Immunstimuláló gyógyszerek.Bizonyított immunhiányra írják fel.
 • Húgysavszint szabályozók.A kinevezés akkor indokolt, ha homok és kövek találhatók a prosztata mirigyben.
 • Vitamin komplexek.

Kiegészítő módszerek a krónikus prosztatagyulladás kezelésére

Egyes urológusok azon a véleményen vannak, hogy a prosztatára gyakorolt fizikai hatás jelentősen enyhíti a beteg állapotát. De a legtöbb ilyen terápiás módszernek megvannak a maga ellenjavallatai, így azokbizonyos feltételek mellett előírt:

 • Prosztata masszázs.Ellenjavallt prosztata hiperplázia esetén, mert akut vizeletretenciót okozhat. Ezenkívül egy masszázs elvégzésével a fertőzést az egész prosztatában terjesztheti, és szepszist okozhat. Masszázs nem végezhető, ha a prosztatában cisztás képződmények vagy vénás pangás van. A mirigy stagnálásának enyhítésére a természetes vízelvezetést tartják a legjobb módszernek az ejakuláció során.
 • Hólyagtorna.A kezelés speciális gyakorlatok csoportjából áll, amelyek célja a hólyag és a záróizom izomtónusának javítása.
 • Instillációk.Gyógyászati oldatok infúziója mélyen a húgycsőbe. Az eljárás nagyon fájdalmas és gyakran komplikációkkal végződik.
 • Fizikoterápia.A prosztata transzrektális ultrahanggal, elektromos stimulációval, magnetoterápiával és fonoforézissel történő kezelése jótékony hatással lesz a medencefenék izomzatának gyenge tónusára. A fizioterápia csak átmeneti enyhülést hoz a beteg állapotán. Tartós hatás csak a prosztatagyulladás okainak megszüntetése után érhető el.
 • A hagyományos orvoslás receptjei.A tökmagos mézet, a vadgesztenye alkoholos tinktúráját és más népi módszereket a kezelőorvossal folytatott konzultációt követően használják.

Krónikus prosztatagyulladás sebészeti kezelése

Figyelembe véve, hogy milyen kóros folyamat provokálta a prosztatagyulladást, használjáktranszuretrális reszekcióprosztata. Ez egy modern sebészeti kezelési módszer, amely a nyílt műtétet váltotta fel. A kialakult prosztata ciszta kiürítésére endoszkóppal, a váladék kiáramlásának akadályozása esetén pedig az ondóhólyagok műtéti korrekcióját végzik.

Krónikus prosztatagyulladás kezelése -Hosszú folyamatok, türelmet és kitartást igényel egy férfitól. Annak elkerülése érdekében, hogy a betegségek meglepetést okozzanak, figyelemmel kell kísérnie egészségét, meg kell erősítenie az immunrendszert, és időben kezelnie kell a megfázást.